Dagondersteuning

Aan de slag met jouw talenten in 1 van onze 12 machtige* ateliers!

2 begeleiders en 1 rolstoelcliënt samen aan het lachen
  • Voor wie een diep verstandelijke beperking heeft, gaan we op zoek naar manieren om de zintuigen te prikkelen. We creëren een omgeving waarin rust en veiligheid centraal staan. Via licht, kleur, geluid, trillingen, muziek... proberen we je wereld te verruimen en je ontwikkeling te stimuleren. Alles gebeurt op jouw tempo en met veel warmte, aandacht en genegenheid.

een cliënt is handgeschept papier aan het maken
  • In het Decoratie atelier gaan we aan de slag met al wie talent heeft voor fijn handwerk. Met onze mensen maken we producten die voor sfeer zorgen in jouw woning, tuin of werkplaats.

    Een greep uit onze werkopdrachten: kaarsen in alle maten en kleuren, kaartjes in handgeschept papier voor elke gelegenheid, schorten, leuke tasjes en opbergmandjes, decoratieve stukken met tuinmateriaal, decoratief textiel,...

2 lachende cliënten tonen hun geschilderde handen
  • Het Doe atelier richt zich voornamelijk op cliënten voor wie (voltijds) aansluiten in de arbeidsgerichte ateliers niet haalbaar is.

    Anders dan het Zijnsatelier, waar cliënten vooral op zoek gaan naar rust, richt dit atelier zich vooral op cliënten die op zoek zijn naar een actieve vorm van dagbesteding en vooral activiteiten willen doen.

    Het aanbod in dit atelier bestaat uit zowel arbeid (beperkt), vrije tijd, vorming als leefgroepsmomenten. Er wordt gezocht naar een gebalanceerd aanbod voor iedere cliënt.

een cliënt is heel aandachtig aan het werk
  • Het werkaanbod binnen het atelier Fabriekswerk bestaat grotendeels uit eenvoudige routinematige activiteiten zoals: sorteren, tellen, verpakken, etiketten en barcodes kleven, leveren en afhalen…

    De opdrachten komen vanuit verschillende firma’s uit de regio. We staan met onze voltallige ploeg garant voor een goeie kwaliteit en stiptheid!

    We streven ernaar dat onze mensen een zekere zelfstandigheid verwerven door duidelijke instructies te geven, hulpmiddelen aan te bieden en een efficiënte werkwijze aan te leren. We zorgen voor een persoonlijke aanpak en er is een aangename sfeer zonder werkdruk.

een cliënt aan de kassa in 'het idee'
  • ‘het idee’ is onze winkel/verwencafé waarbij de cliënten zelf instaan voor het bedienen, helpen van de klant en het afrekenen. En dit middenin een modern winkelcentrum, Ring Kortrijk! Een uniek concept in Vlaanderen en een prachtig voorbeeld van een inclusieve werking.

    In 'het idee' staan onze mensen met beperking centraal met hun talenten en hun mogelijkheden. De begeleiding en werkmethoden zijn volledig aangepast zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen werken. De zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de personen met beperking versterken, en hen op de voorgrond plaatsen, is het uiteindelijke doel van dit ganse concept.

een cliënt is aan het werken met een staande boormachine
  • In Houtwerk ligt de focus op afgewerkte houtproducten voor huiselijk gebruik. Sommige cliënten verkiezen het ruwere werk zoals zagen, boren en timmeren. Uiteraard dient dit op een veilige manier te gebeuren onder het toeziend oog van een begeleider. Het mooi glad schuren gebeurt zorgvuldig, zodat het schilderwerk vlot kan verlopen.

    Houtwerk heeft een gans gamma van verkoopsklare, creatieve producten gaande van speelgoed, allerhande kistjes, kapstokjes met een naam of figuren erop, nestkastjes, plateau’s... Dankzij deze grote verscheidenheid aan opdrachten, kan er gezorgd worden voor werk op niveau van iedere persoon met beperking.

een cliënt is aan het schilderen
  • Kreakollektief is het artistieke atelier van ‘de branding’. Hier werken cliënten met keramiek, stoken ze raku, tekenen, schilderen en leggen ze zich toe op het maken van ruimtelijke werken.

    Via verschillende technieken en met artistieke inhoud schetsen de cliënten hun eigen visie op de wereld. Heel vaak resulteert dit alles in uiterst persoonlijke en eigenzinnige werken.

een cliënt draait aan een oude koffiemolen
  • De mensen die aansluiten bij het Variatie atelier vragen in hun aanbod een sterke nood aan afwisseling van activiteiten, geen gevoel van druk naar prestaties en een zinvolle betrokkenheid op de activiteit.

    Daarbij hebben ze allen een grote nood aan duidelijkheid, kunnen ze minder goed omgaan met veranderingen en onverwachtse zaken en hebben ze moeite om zelf beslissingen te nemen en keuzes te maken.

    Via een benadering, gekenmerkt door de aandacht voor structuur en continuïteit, ontvangt elke cliënt een gevarieerd, individueel en flexibel aanbod aan activiteiten. Steeds is er een grote aandacht voor zelfstandigheid en een benadering vanuit een veilige leefgroep.

een cliënt roert in de kookpot
  • In het voedingsatelier wordt volop de kaart getrokken van biologisch tuinieren. Aardappelen, ajuinen, wortelen, pompoenen en nog zoveel meer wordt gezaaid en geoogst.

    Vervolgens gaan ze met de oogst aan de slag. Het voedingsatelier maakt de lekkerste taartjes, confituren, likeuren, jenevers, portoo, … en kunnen jullie allemaal proeven en kopen in ons verwencafé ‘het idee’.

een begeleider helpt een cliënt met de post uit de brievenbus
  • Als je nood hebt aan wat meer rust of als je een dagje ouder wordt, is werken misschien niet aan de orde. Of je hebt stilaan nood aan meer ondersteuning.

    In het Zijnsatelier kan je de krant lezen, tv kijken, een spelletje spelen of wat keuvelen met anderen.

een cliënt is aan het strijken
  • ZOWE staat voor ZOrgzaam WErk en is een initiatief van WAAK en ‘de branding’.
    De bedoeling is om mensen te activeren via arbeidszorg. Eenmaal terug gestart gaan we verder richting arbeidszorg of richting betaald werk. Het is de medewerker die zelf zijn richting bepaalt en de manier waarop we naar het doel toewerken. Ook het uurrooster en de soort activiteit zijn dus aan te geven vanuit de kandidaat-medewerker.

    Daarnaast is ZOWE er ook voor mensen voor wie betaald werk niet meer haalbaar is. Voor hen biedt ZOWE de mogelijkheid om verder actief te blijven in een activiteit op maat.

    Meer info op de website van ZOWE

Heb ik recht op dagondersteuning?

Voor dagondersteuning heb je een persoonsvolgend budget (PVB) nodig. De frequentie van de begeleiding hangt af van wat je nodig hebt en hoeveel ondersteuning je kunt krijgen met je PVB.

cliënten zijn een gezelschapsspel aan het spelen

Meer beleven?

  • Via het activiteitencentrum van ‘de branding’ kan je ondersteuning krijgen bij het invullen van jouw vrije tijd. Woon of werk jij ook in onze organisatie? Dan nemen we je graag mee naar muziekfestivals of sportevenementen, zoeken de vereniging die bij je past of helpen je een leuke zomervakantie te organiseren. We werken zoveel mogelijk samen met bestaande clubs en organisaties. Als dat niet lukt, organiseren we zelf iets om jouw hobby maximaal te beleven of je vrije tijd in te vullen.

een cliënt ligt languit op zijn buik in het gras
  • Waar droom je van? Alleen wonen, een gsm gebruiken, helpen in de keuken, leren fietsen? Grote of kleine dromen, we helpen jou om ze waar te maken. We focussen op je talenten en ontwikkelen ze samen. Vertel ons waar je van droomt. Misschien wil je graag zelfstandig de bus nemen, maak je graag nieuwe vrienden of overweeg je om alleen te gaan wonen.

    Kleine of grote dromen, samen bekijken we hoe we dit kunnen realiseren. We nodigen je gezin, partner en familie erbij uit om een stappenplan op jouw maat uit te werken.

een cliënt viert zijn verjaardag op zijn begeleid werk
  • Via begeleid (vrijwilligers-) werk proberen we onze cliënten de kans te bieden om binnen het reguliere arbeidscircuit een job onbezoldigd uit te oefenen en op deze manier met hun talenten aan de slag te gaan. De cliënt en externe werkgever worden gedurende het hele traject bijgestaan door een jobcoach, dit zowel inhoudelijk als administratief. Begeleid werk kan variëren van enkele uren tot enkele dagen per week. Enige vorm van zelfredzaamheid is vereist.

Vraag naar dagondersteuning?

Contacteer dan vrijblijvend Ann Desmet, zorgvraagbemiddelaar.

foto van Ann