Dag van de Mantelzorg
Wisten jullie dat één op drie Vlamingen de zorg op zich neemt van een familielid, vriend of gewoon een buur. Deze helden noemen we Mantelzorgers.
Je kan hun zware taak niet veranderen, maar je kan ze wel verlichten. Met extra flexibiliteit en begrip. Of gewoon met een goed gesprek. En zo’n goed gesprek had ik ook. Met Anja, mama én mantelzorger van Merel (23) die sinds 3 jaar werkt in het Decoratie atelier van ‘de branding’.
Het begrip ‘mantelzorg’ is voor Anja niet nieuw. Vanaf dag één nam ze zonder aarzelen deze rol op zich. "Als mama weet je en doe je dat zonder na te denken” vertelt ze. “Ik zie het niet als een zorg. Eigenlijk aanschouw ik het allemaal als normaal" vertelt Anja. “Ik ben er mij wel van bewust dat het niet overal zo wordt gezien. De ene beperking is ook de andere niet. Merel heeft dan wel een zware fysieke beperking, ik kan nog altijd heel goeie gesprekken met haar voeren.” Doorheen de jaren is deze verantwoordelijkheid alleen maar gegroeid, zeker nu Merel ook op weekdagen thuis slaapt. Maar ze staat er niet alleen voor en krijgt hulp van een verpleegkundige die vijf dagen per week, elke ochtend, komt helpen met de verzorging. Daarnaast kan ze ook rekenen op haar partner, de begeleiders van ‘de branding’, een kinesist en een vrijwilligster die Merel begeleidt tijdens Boccia (een bal- en werpsport die vergelijkbaar is met bowls en petanque).
Hulp vragen blijkt voor vele mantelzorgers nog steeds een drempel te zijn. Terwijl Anja zich laat omringen door een goed en professioneel netwerk, zijn er nog steeds mensen die hier problemen ervaren. “Er komt heel wat papierwerk bij kijken, daar kunnen we niet omheen, maar omdat ik dit al zo lang doe, weet ik goed waar ik alles kan vinden. Ik help dan ook graag andere ouders die hier meer moeite mee hebben.” Het is niet alleen belangrijk om je professioneel goed te laten begeleiden. Anja en haar gezin kunnen ook rekenen op veel begrip van vrienden en familie. Dat de meeste uit de zorgsector komen, heeft hier waarschijnlijk wel een positieve invloed op. Het is helaas een feit dat heel wat mantelzorgers ook vandaag nog te maken krijgen met onbegrip van vrienden, familie of collega’s. Mensen begrijpen niet altijd welke impact ‘mantelzorger zijn’ heeft op het dagelijkse leven. Daarom blijft het belangrijk om met het begrip naar buiten te komen.
De liefde en toewijding die Anja uitstraalde voor haar dochter Merel, was heel voelbaar tijdens ons gesprek. Het is een mooi voorbeeld van hoe mantelzorg niet alleen een uitdaging is, maar ook een vanzelfsprekend deel van het leven kan worden. Met de juiste ondersteuning en een positieve ingesteldheid, laat Anja zien hoe zorg en liefde hand in hand kunnen gaan.
Draag mee zorg voor onze mantelzorgers, zodat ze even kunnen uitblazen en #dahadikeffenodig kunnen zeggen.
Axelle Matton
Medewerker communicatie